Investorportræt: Joachim Majholm

 

I de kommende måneder bringer vi en portrætserie om CanopyLAB’s investorer. Serien er tænkt som en inspiration til både iværksættere og investorer, og giver mulighed for at lære en række af vores danske investorer bedre at kende. I portrætterne fortæller de om deres karriere, hvad der drev dem til at investere i startupvirksomheder, mens de også deler ud af deres erfaringer og gode råd.

I anden del af serien sætter vi fokus på journalist og iværksætter, Joachim Majholm.

 

Portræt
Joachim Majholm er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og har arbejdet som journalist på dagblade, magasiner og TV. Han er CEO og stifter af Majholm Media Aps. I 2008 stiftede han TV-produktionsselskabet Gong Media Aps, som han solgte til Modern Times Group (MTG) i 2013. Han er bosat i San Francisco, hvor han er en del af startupmiljøet og bl.a. har taget kurser i angel investering på Stanford University. I disse måneder er han sammen med sin hustru Nichole Accettola ved at starte KANTINE, den første skandinavisk-inspirerede  morgenmad-, frokost-, og brunch-restaurant i San Francisco.

 

Karrieren startede som et oprør på Ekstra Bladet
Joachim er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus og startede sin karriere som praktikant på Ekstra Bladet, hvor han senere blev fastansat. At det netop blev Ekstra Bladet, var ikke helt tilfældigt:

Min far havde været katolsk præst, og jeg skulle gøre oprør. Derfor søgte jeg ind på den mest ikke-kristne avis i Danmark – og det var jo nok Ekstra Bladet. Så kom jeg derind og tænkte, “ej hvor er jeg original”, og så var der proppet med præstesønner. Så kliché kan man være.

 

Jeg var på Ekstra Bladet i halvandet år som praktikant og blev fastansat bagefter. Det var en fantastisk tid. Jeg var jorden rundt – der var masser af penge og højt til loftet på Ekstra Bladet, der dengang var Danmarks største avis. Men jeg tænkte, at jeg ikke skulle ende som sur alkoholiker som 30-årig, så jeg måtte hellere komme videre.”

 

Tung dokumentar og ren underholdning
“Så jeg startede med at lave fjernsyn for forskellige TV-produktionsselskaber, bl.a. kom jeg med i Freeport Media sammen med Karsten Kjær, som var mit TV-journalist idol da jeg var mindre. Senere kom jeg så til Danmarks dengang nok mest succesrige produktionsselskab, Blu, som stadig laver X-Factor og store shows. Dér var jeg dén, der producerede de lidt mere faktaagtige ting, men fik også god smag for det her underholdning.

En måned før finanskrisen i 2008 besluttede jeg mig så for at lave mit eget TV-produktionsselskab, som hed Gong Media. Vi lavede alt fra reality shows til tunge dokumentarprogrammer til Danmarks Radio, TV2, TV3, Kanal 4 og Kanal 5.

 


“BS og Basserne” var en af de første programserier Joachim Majholm og hans Gong Media fik held med at sælge ind til TV2.

 

Og det der med at både at lave de meget alvorlige ting og det helt fjollede, er noget, jeg holder rigtig meget af. Det er sådan lidt det perfekte arbejdsliv for mig, den ene dag at beskæftige sig med noget, der rykker noget i samfundet, og som godt kan være lidt tungt, hårdt eller trist. Og så bruge hele den næste dag på noget der er enormt skægt, ikke har nogen dybere mening, men bare vil underholde folk. Den vekselvirkning synes jeg afspejler det virkelige liv og tiltaler to forskellige sider i mig.

 


Joachim Majholm var producent på “Skolen – verdensklasse på 100 dage” på TV 2, som – ligesom CanopyLAB – beskæftigede sig med den store forskel man kan gøre ved at lade elever lære på mange forskellige måder..

 

Mine forældre og søskende har arbejdet for nødhjælpsorganisationer, været socialrådgivere, lærere og pædagoger, så i starten af min karriere skulle jeg helt klart prøve at lave noget, som ikke nødvendigvis gjorde noget godt for andre. Men samtidig må jeg erkende, at jeg har det totalt i mig. Det er utroligt givende at være med til at gøre noget godt for andre og rykke noget – ligesom CanopyLAB gør, når studerende pludselig opdager, at de kan tage online kurser, der er skræddersyet til netop deres foretrukne måde at lære på – det er jo virkelig meningsfyldt.”

 

Energi og gåpåmod som drivkraft
“I 2013 solgte vi Gong Media til Modern Times Group (MTG), som også ejer TV3. Jeg var fri, så kort efter tog hele familien til San Francisco, hvor vi bosatte os. Og “when in Rome, do as the Romans”: I San Francisco handler det hele om startups og investeringer, så jeg tænkte, det kunne da være sjovt og meningsfyldt. Så jeg tog nogle kurser i angel investering på Stanford University, og så gik jeg så småt i gang.”

Adspurgt hvad der drev ham til at opsøge aktive investeringer, går Joachim et skridt tilbage. Det er tydeligt, at det handler om mere end bare penge, men om den inspiration og energi, der er i at møde mennesker, der ønsker at gøre en forskel og arbejder hårdt for noget.

“Det virkelig fede ved aktive investeringer og noget af det jeg savnede, da jeg solgte Gong og stoppede som direktør, var det her med at hvert halve år, så kom der nye praktikanter fra Mediehøjskolen ind gennem døren, som var 100 gange teknisk dygtigere, end jeg var dengang. De kom med en energi og et gåpåmod og var klar til at indtage hele verden, hvilket jeg sad der og sugede til mig – jeg elsker bare, når der kommer folk ind med en masse energi. Og det finder man jo i den grad også i startupverdenen. Der er mennesker, som virkelig brænder for noget og har en passion – det giver mig enormt meget energi. Hvis jeg så oven i købet kan bidrage med nogle af de ting, som jeg ved noget om efter at have bygget et firma op, ved at bo i San Fransisco, og ved at omgås de mennesker, jeg omgås herovre og dele den erfaring, så begynder det at gå op i en højere enhed, hvor alle får noget ud af det. Så det er dét, der holder mig på sporet – jeg elsker at gøre det, og jeg synes, at det er super interessant. Hele den der udveksling af værdier. Det lyder næsten “new age”-agtigt, men nogle gange så suger jeg bare folks energi til mig – men forhåbentligt giver jeg også noget.”

 

Netværk og erfaringer fra egen virksomhed
Der er unægteligt noget højere til loftet i San Francisco, end der er herhjemme, men det er nu alligevel en dansk ydmyghed og en ekstrem ærlig tilgang, der gennemsyrer de svar, han kommer med. For eksempel når han skal beskrive, hvad han bidrager med til CanopyLAB.

“Jeg ved meget meget lidt om tech. Jeg ved meget lidt om de forskellige brancher, som jeg investerer i. Men jeg kender min besøgstid. Det synes jeg er utrolig vigtigt. Jeg er ikke sådan en, der bare presser på for at være med i maskinrummet, hvis der ikke er nogen grund til, at jeg er i maskinrummet. En af de andre startups, jeg investerede i, der har jeg næsten ikke noget at gøre med mere. Der er kommet nogle mere erfarne folk til, og det er jo enormt godt. Det synes jeg også er en af målene – at man forhåbentligt er med til at finde de næste, og hvis man kan se, at der er nogen, der er kan føre virksomheden et stort skridt videre, så overlader jeg det trygt til dem.

Men ellers så synes jeg, at jeg kan tre ting: Det ene er, at jeg kan se det hele helikopterblikket, fordi jeg selv har siddet og styret et firma med 50 mennesker. Det kan nogle gange være utroligt svært at overskue helheden, når man hænger fast i den daglige suppedas. Det andet er erfaring med at bygge et firma op. Jeg har prøvet at vokse fra 1 til 50 medarbejdere på 3 år – så jeg ved noget om de udfordringer, man står i der. Endelig kan jeg bidrage med netværk.”

 

Tre regler for en investering
“Når man er angel investor og skal prøve at styre igennem alle de muligheder, der er, så skal man – har jeg i hvert fald lært – lave nogle regler for sig selv.

Jeg har tre regler for mine investeringer. Den første er, at det skal være en dansk startup med helt fantastiske founders, som virkelig har en glød og en ild og en viden og et gåpåmod – og det kan man meget hurtigt fornemme, synes jeg, og det at de skal være danske er simpelthen fordi, at det er meget nemmere at vurdere menneskene ud fra et miljø, man selv kender. Den anden regel er, at det skal være en billion dollar idea! Så hvis firmaet lykkes, så skal der være et gigantmarked at afsætte varerne på. Den sidste regel er at jeg gerne vil ind i en ret tidlig fase – men ikke FOR tidligt – hvor jeg kan blive brugt og det giver mening for founders at have sådan en som mig ombord.

Og der må jeg sige, CanopyLAB havde alle tre dele. Det er virkelig et fantastisk founder team, som har en kæmpe ekspertise inden for deres område og samtidig har en tilgang, som imponerer mig – man får tingene gjort. Og hvis det lykkedes det her, så er det et kæmpe kæmpe marked.”

 

Mødet med CanopyLAB
“Jeg er også investor i det, der hedder Lix, som er højere uddannelsesbøger på nettet – de har lavet et IT-system for uddannelsesbøger. Det er jo EdTech ligesom CanopyLAB, så jeg tænkte, at nu skal jeg i hvert fald ikke have mere af det – man skal også sprede sin risiko lidt i forskellige kategorier. Men så kom jeg i kontakt med Dorthea Haldrup fra Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE), hvor jeg har været frivillig mentor. Og hun blev ved med at sige, “du skal møde Sahra-Josephine, hun er fantastisk.” Og da hun sagde det tredje gang, så sagde jeg, “okay så lad mig da gøre det.” Jeg var i København, og så havde vi et møde, og så blev jeg meget tændt på det. Så jeg var glad for, at Dorthea blev ved med at presse på. Det er den måde, jeg mødte CanopyLAB på.”

 

Investor og startup skal date før de bliver gift

 

Både som investor og startup er det vigtigt, at man finder det rette match – og det kan tage tid. Forholdet mellem en startup og en investor er jo lidt som et giftermål. Man ser ikke hinanden lige så meget, men man er sammen på godt og ondt i mange mange år, når man går ind i sådan et forhold her. Så derfor er det en god idé at date lidt først.

 

Jeg har været udsat for i datingperioden, at jeg er blevet fyret som investor, og det er også flere gange sket, at jeg selv har forladt den startup, jeg var i gang med at date. Det gode for virksomhederne er jo, at selvom det ikke altid ender med et match, så kan jeg ikke lade være med at begynde at arbejde lidt med founders. Nogle gange kan det være med konkrete introduktioner, som kan føre til ny business, som jeg – hvis vi ikke ender op sammen – jo intet får ud af, da jeg aldrig tager penge for mit arbejde med startups. Men det er jo en fin måde at se på, om samarbejdet fungerer.

Andre tips er at spørge lidt til, hvem de andre investorer er, og at lave sin due diligence for at finde ud af, hvad det er for et firma, og om der er noget ballade inden bag kulisserne. Man kan forhøre sig lidt om, hvad virksomhedens ry og rygte er i miljøet. Kender man nogen, der kender nogen, der kender dem? Og på den måde stille og roligt finde ud af, om man passer sammen. Det er så ikke altid, at det sker sådan. Men det er målet.”

 

Det næste er artificial intelligence og blockchain
Det er tydeligt, at det også handler om at være med til at finde det, der er det nye og være med til at løfte det. At der er en spænding i at tage en større chance og ramme den helt rigtige investering. Og måske det næste store er inden for artificial intelligence (AI).

“Jeg er lige gået med i Archii, som er tre advokater, der har lavet en klient, der finder alle virksomhedens vigtige dokumenter helt automatisk og sorterer dem for dig ved hjælp af AI. Det er jo sjovt – fordi der er sådan et enormt perspektiv i AI – men det er jo også fordi, det er spændende at komme tættere på.


Jeg kan godt lidt at møde folk tidligt. Det er skæggere at tage en større chance og få en større del af kagen på et tidligt tidspunkt og så forhåbentligt være med til at lave en lille kage til en stor kage. Selvom risikoen er meget meget større for at det går galt i starten.

 

Det næste jeg investerer i kan meget vel være noget med blockchain i landbruget. Danmark er et ældgammelt landbrugsland, så det giver enormt meget mening at investere i agrotech, som det hedder, og være med til at fremtidssikre den danske landbrugssektor.”

 

Kan man ikke få en introduktion, så kan man nok heller ikke sælge sit produkt
At netværk spiller en stor rolle er nok næppe nogen overraskelse for de fleste. Ifølge Joachim er det helt afgørende, at man både som investor og startup bruger sit netværk aktivt. Og det viser sig i særdeleshed i San Francisco.

“Det er altid bedre at få en introduktion fra nogen, man kender – en fælles ven. I Danmark er det lidt anderledes, men i USA, der er det sådan, at du ikke kan finde nogen kontaktoplysninger på de store venture funds. Det er sådan, de laver den første frasortering af virksomheder, der prøver at få investeringer fra de store fonde: Altså, hvis du ikke kan finde en vej ind hos nogen, som kender en af partnerne, så kan du sgu nok heller ikke blive succesfuld med at sælge hvad end det er, du laver. En varm personlig introduktion gør jo også, at man har et fælles udgangspunkt og får et bedre møde.

 

Nogle gange betaler det sig at tage en chance
På falderebet spørger jeg, om ikke han har en god historie, som han vil dele. Noget, der kan inspirere folk, noget sjovt. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet, men jeg er i hvert fald glad for, at jeg spurgte. Så afslutningsvis kommer en god, inspirerende historie fra investorverdenen.

“Nogle gange skal man være åben over for de muligheder, der dumper ned. For 10-11 år siden fik jeg en mail fra min ven Mikkel, som var ved at lave noget, de kaldte Zendesk. Han havde brug for nogle penge og så spurgte han, om jeg kendte nogen, som måske kunne tænke sig at investere her i starten. Jeg sad ved siden af min daværende chef, som så sagde, “det kunne godt være, hvad er det for noget?” Så begyndte jeg at forklare, men efter 30 sekunder stoppede han mig og sagde, “det forstår jeg ikke rigtigt, det der. Men er det noget, du selv investerer i?” Så sagde jeg “ja, det regner jeg med.” Så sagde han, “så vil jeg også gerne smide nogle penge i.” Og det var alt, hvad han havde af overvejelser før han lagde pengene, og det tror jeg bestemt ikke, han har fortrudt i dag.”

 

Fakta:
Andre startupvirksomheder, Joachim har investeret i:

Zendesk
Lix Technologies
Bubblebee Industries
Cylindo
Archii